Twee nieuwe biogasinstallatie orders voor HoSt: Oekraïne en België

HoSt heeft twee nieuwe orders voor biogasinstallaties ontvangen die zich bijna op dezelfde breedtegraad bevinden, maar toch 2.300 kilometer van elkaar zijn verwijderd. Een 350 Nm3/uur biogasinstallatie in Fontenoy, België en een 3 MWe biogasinstallatie in Tsjernihiv, Oekraïne. Beide projecten worden in het vierde kwartaal van 2021 in bedrijf genomen.

BIOGAS VAN SUIKERPRODUCTIERESIDUEN

De biogasinstallatie in Fontenoy, een stadje net boven de zuidelijke Belgische grens, zal worden gebouwd bij een suikerfabriek in opdracht van suikerorganisatie Finasucre. Bietenresten, zoals bietenloof, worden tijdens de suikerbietencampagne anaeroob vergist om 350 Nm3 biogas per uur te produceren. Na een reinigingsstap wordt het biogas direct toegepast in het suikerproductieproces van Finasucre, wat bijdraagt aan een duurzame suikerproductie en een grotere onafhankelijkheid van fossiel aardgas. Ben Olde Keizer, Account Manager bij HoSt, zegt: “We hebben in de loop der jaren veel biogasprojecten gedaan, maar deze is uniek, omdat de biogasinstallatie alleen wordt gebruikt tijdens de suikerbietencampagne, in de oogsttijd.”

HOST’ EERSTE OEKRAÏENSE BIOGASPROJECT

In samenwerking met partner Pro-Energy gaat HoSt een 3 MWe biogasinstallatie bouwen in Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne. HoSt is verantwoordelijk voor de engineering, de biogastechnologie en de belangrijkste onderdelen van de installatie. “Dit wordt ons eerste biogasproject in Oekraïne. We zijn erg enthousiast om onze geavanceerde biogastechnologie naar dit land te brengen; het agrarische biogasproductiepotentieel en het algehele biogaspotentieel in Oekraïne is zeer hoog,” zegt Robin Klein Falckenborg, Sales Engineer bij HoSt. De biogasinstallatie zal duurzame warmte en elektriciteit produceren uit gewassen die geoogst worden op nu nog braakliggende grond.