• "Wij zochten naar mogelijkheden om een HoSt mestvergistingsinstallatie te kunnen aanschaffen".

    Johan & Willem Loonen

  • "Het enige waar wij voor moeten zorgen is dat er voldoende mest in gaat".

    Johan & Willem Loonen

  • "Het enige waar wij voor moeten zorgen is dat er voldoende mest in gaat".

    Johan & Willem Loonen

Succesverhaal: De Microferm Groen Gas installatie van melkveehouderij Loonen

Op de melkveehouderij van broers Willem en Johan Loonen in het Noord-Limburgse Merselo wordt circa 12.000 ton mest per jaar en een aandeel stromest omgezet naar groen gas. Dit gebeurt in de Microferm groen gas installatie van HoSt die 40 Nm3 (kuub) groen gas per uur produceert. 

Dat is op jaarbasis vergelijkbaar met het gemiddelde gasverbruik van zo’n 233 Nederlandse huishoudens als je ervan uitgaat dat één huishouden 1.500 Nm3 aardgas per jaar verbruikt. Het groen gas wordt op het gasnet ingevoed, zodat huishoudens het kunnen gebruiken voor verwarmen, koken en warm water. Dit is het succesverhaal van de tevreden melkveehouders.

Subsidie mestvergisting

“We waren al een tijd geïnteresseerd in een mestvergister, maar het verkrijgen van een subsidie ging best moeizaam. Het subsidiepotje was snel leeg, waardoor we er elke keer naast grepen. We wisten al vrij snel dat we een HoSt installatie wilden vanwege de professionele uitstraling van HoSt en de ervaring met mestvergisting. Uiteindelijk zochten we eigenlijk naar mogelijkheden om een HoSt installatie te kunnen aanschaffen. Via Jumpstart was het mogelijk om subsidie te ontvangen voor de investering in een mestvergister. HoSt zat in de pool om via Jumpstart installaties te leveren. We wilden wel graag via Jumpstart meedoen, mits we gegarandeerd een HoSt installatie zouden krijgen. Jumpstart is daarom een zeer belangrijke factor geweest in het realiseren van wat we graag wilden”.

Geen omkijken

“In augustus 2018 is de installatie in bedrijf gegaan en sindsdien voeden we probleemloos groen gas op het gasnet. Het groen gas invoeden op het net gebeurde nog geen week nadat de vergister was gevuld met digestaat. Dat gehele proces verliep erg vlot. De vaste stof invoer vullen we twee keer per dag. Dat kan gewoon tussendoor wanneer we de koeien ook aan het voeren zijn. Alles gaat verder volledig automatisch. Het monitoring- en controlesysteem geeft een hartstikke mooi overzicht van de werking van de installatie en die kunnen we bedienen via de computer en via onze smartphone. We hebben dat systeem ons volledig eigen gemaakt, maar eigenlijk zit je er niet zo heel veel aan. Heel spannend is het niet, want de installatie doet het goed en dan heb je er geen omkijken naar. Het enige waar wij voor moeten zorgen is dat er voldoende mest in gaat. Alles werkt en daar zijn we erg blij om. We zijn zelfs alweer aan het kijken naar wat het volgende project gaat worden”.

Benieuwd naar de (technische) specificaties van Merselo?

NEEM CONTACT MET ONS OP

Voor vragen, meer informatie over Jumpstart of onze Microferm groen gas installaties of voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.