Bouw gestart van biogasproject Bioret Metha in Frankrijk

Twee jaar na de projectpresentatie zijn de bouwwerkzaamheden van een biogasinstallatie met biogasopwaardering door HoSt begonnen in Nort-sur-Erdre in Frankrijk. Het biogas-naar-biomethaanproject werd opgestart in het kader van de vermindering van de gebruikte meststoffen en pesticiden om de waterkwaliteit van Nantes te vrijwaren.

De eerste werkzaamheden van de biogasinstallatie en de biogasopwaarderingsinstallatie zijn nu van start gegaan en moeten in het eerste kwartaal van 2022 voltooid zijn. De 250 Nm3/uur biogas, gevoed door een 100% plantaardige grondstof, zal resulteren in 150 Nm3/uur biomethaan (groen gas) door middel van membraanbiogasopwaarderingstechnologie. Het biomethaan zal worden gedistribueerd via het gasnet van GRDF (Gaz Réseau Distribution France) om het stadsnet van Nantes te voeden.

Start van het biogasproject

Tijdens een open dag twee jaar geleden werd het biogasproject aan het publiek voorgesteld. De nieuwste milieuvriendelijke technologieën voor de productie van planten die door het landbouwbedrijf SCEA de Landebroc worden gebruikt, werden gepresenteerd. Evenals alle inspanningen op het gebied van biodiversiteit.

“Het hoogtepunt van de dag was de presentatie van het biogasproject Bioret Metha: de vervanging van een aanzienlijk deel van de groenteteelt die aanwezig is in het stroomgebiedreservaat van Nort-sur-Erdre door biomassa voor de productie van biogas en biomethaan. Deze productie vereist veel minder meststoffen en geen bestrijdingsmiddelen”, aldus Jean-Sébastien Tronc, directeur van HoSt France.

De opendeurdag gaf verschillende landbouwvakbonden en milieuverenigingen de kans om zich in de grootst mogelijke openheid uit te spreken. “Vanaf dat moment is het biogasproject op een voorbeeldige manier uitgevoerd wat betreft de dialoog met de buren, de lokale overheid, de unie voor waterbeheer, de overheden en HoSt France”, aldus Jean-Sébastien.

Het project Bioret Metha is een voorbeeld van zelffinanciering, waarbij met 0% overheidssubsidies een groep particuliere investeerders (professionals en particulieren) bijeen is gebracht.