STAGE

Vergisting Moeilijk Vergistbare Materialen

Stage Vergisting Moeilijk Vergistbare Materialen

HoSt is één van de grootste leveranciers van bio-energie installaties in Europa. HoSt richt zich op de technologische ontwikkeling van de verwerking van biomassastromen en de levering van systemen voor duurzame energieopwekking uit biomassa. HoSt beschikt over een laboratorium waar verschillende testen gedaan kunnen worden, zoals ‘batch testen’, om het biogas potentiaal van een voeding te bepalen, of continue testen, waar een vergister gesimuleerd wordt.

Het is bekend dat een te hoge hoeveelheid NH3 in de vergister leidt tot ‘stikstofremming’, de vergisting zal dan minder snel en minder volledig verlopen. Het kan wenselijk zijn om afvalstromen met een hoog stikstofgehalte te gebruiken in een vergister. Een toegepaste techniek om het stikstofgehalte in een vergister te verlagen, is door het digestaat dat uit de vergister komt te ontdoen van stikstof, en dit stikstofarme digestaat weer te recirculeren naar de vergister. Het verwijderen van stikstof kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een stikstofstripper, hier wordt echter de pH en/of temperatuur verhoogd, wat invloed kan hebben op het vergistingsproces wanneer dit materiaal gerecirculeerd wordt.

Het onderzoek richt zich op de invloed van stikstof in een vergister, en op de invloed van het recirculeren van digestaat met een verhoogde pH en/of temperatuur. Je gaat daarin de volgende vragen beantwoorden:

Wat is de invloed van organisch gebonden stikstof ten opzichte van ammonium (NH4)? Hoe verloopt het omzetten van organisch stikstof naar ammonium? Bij welke concentraties leidt stikstof tot stikstofremming, en hoe is dit afhankelijk van pH en temperatuur? Zijn er andere parameters bij het recirculeren van digestaat die van invloed kunnen zijn op de vergisting (bijvoorbeeld zouten)?

WERKZAAMHEDEN

 • Literatuuronderzoek naar de remmende werking van stikstof op vergisting;
 • Verzamelen van testresulaten op het gebied van stikstofremming en stikstofstrippen;
 • Verzamelen van gegevens van draaiende vergisters met verschillende stikstof concentraties;
 • Het uitvoeren van labtesten om de gasproductie van een vergister te simuleren;
 • Het osptellen en uitvoeren van labschaal testen voor vergisting met moeilijke afvalstromen.

JOUW PROFIEL

 • Chemisch Technologie, Procestechnologie, Werktuigbouwkunde, Agrotechnologie (hbo).

WAT BIEDEN WIJ?

 • €400 stagevergoeding per maand op basis van 40 uur;
 • Veel ruimte voor eigen invulling;
 • Professionele ondersteuning en begeleiding;
 • Stage lopen binnen de hernieuwbare energie;
 • Leerzame internationale werkomgeving op slechts 5 minuten lopen van station Kennispark in Enschede.

OVER HOST

HoSt is één van de belangrijkste spelers op het gebied van biomassa energie-installaties. Met ruim 135 medewerkers ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 innovatieve energie installaties voor de productie van hernieuwbare energie uit biomassa en afval. HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Frankrijk, Letland, Engeland, Kroatië en Duitsland. Voor de door HoSt geleverde biogasinstallaties, gasmotoren, ketels en warmte/kracht installaties heeft HoSt 24/7 onderhoudsteams in verschillende landen.

GEÏNTERESSEERD?

Mail je cv en motivatie naar [email protected]. Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator;  inhoudelijke vragen aan Gijs Olde Loohuis via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!