• Stage Procesontwerp Alternatieve Ammoniakverwijdering

Stage Procesontwerp Alternatieve Ammoniakverwijdering

In een vergister komt digestaat vrij. In sommige voedingen voor vergisting zit heel veel stikstof, waardoor het proces remt. Een mogelijkheid is om de ammoniak uit het digestaat (restproduct van vergisting) te strippen. De stikstofarme stroom kan dan teruggevoerd worden naar de vergister. 

Het stripper gas (lucht of inert gas) bevat dan ammoniak. Het meest gebruikelijke is om de ammoniak uit dit gas te wassen met zwavelzuur. Er ontstaat dan ammoniumsulfaat. Ammoniumsulfaat is een kunstmest. Deze ammoniumsulfaat kunstmest is echter maar beperkt inzetbaar omdat de zwavel uiteindelijk de grond verzuurd. Er zal dan extra kalk op het land moeten worden gestrooid. 

Een bijkomend nadeel van het gebruik van zwavelzuur is dat het geld kost. Ook moet er extra geïnvesteerd worden in een zwavelzuurtank en een ammoniumsulfaat tank.

Het wassen met nitraat is een te gevaarlijke optie. Er kan eenvoudig een explosief mengsel ontstaan.

Het te onderzoeken alternatief is de ammoniak biologisch omzetten in nitraat en dit nitraat water weer gebruiken om de ammoniak uit het water te wassen. Omdat de omzetting van ammoniak naar nitraat alleen kan bij lage concentraties, is het noodzakelijk om via een UtraFiltration/Reverse Osmose installatie de concentratie te verhogen tot een acceptabel niveau. (bij voorkeur naar 125 kgN/m3).

FUNCTIE-INHOUD

  • Het ontwerpen van een proces om middels een tussenproduct (struviet) 80% van het ammoniak te verwijderen;
  • Het ontwerpen van een proces om struviet om te zetten in zuiver ammoniak en mineralen die aan de mest toegevoegd kunnen worden om weer struviet te maken;
  • Het maken van een technisch-economische evaluatie.

FUNCTIE-EISEN

  • HBO/WO Chemische Technologie, Werktuigbouwkunde, Sustainable Energy

WAT BIEDEN WIJ?

  • €400 stagevergoeding per maand op basis van 40 uur;
  • Veel ruimte voor eigen invulling;
  • Professionele ondersteuning en begeleiding;
  • Stage lopen binnen de hernieuwbare energie;
  • Leerzame internationale werkomgeving op slechts 5 minuten lopen van station Kennispark in Enschede;
  • Leuk welkomstpakketje.

OVER HOST

HoSt is één van de belangrijkste spelers op het gebied van biomassa energieinstallaties. Met ruim 135 medewerkers ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 innovatieve energie installaties voor de productie van hernieuwbare energie uit biomassa en afval. HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Frankrijk, Letland, Engeland, Kroatië en Duitsland. Voor de door HoSt geleverde biogasinstallaties, gasmotoren, ketels en warmte/kracht installaties heeft HoSt 24/7 onderhoudsteams in verschillende landen.

GEÏNTERESSEERD?

Geïnteresseerd in de functie van Stagiair(e) Procesontwerp Alternatieve Ammoniakverwijdering? Stuur je cv en motivatie naar [email protected] Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator; inhoudelijke vragen aan Herman Klein Teeselink via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.