STAGE

Opslag Overtollige Energie

Stage Opslag Overtollige Energie

HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem, het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval zoals (vloeibare) CO2. Vanuit dat oogpunt, is HoSt niet alleen één van grootste leveranciers van vergistingsinstallaties die allerlei soorten organisch afval omzetten naar biogas, maar ook bouwt en exploiteert HoSt biomassa gestookte warmte-krachtkoppeling (WKK) installaties. Dit zijn installaties die biomassa, of ander soort afval, verbranden om niet alleen de warmte nuttig te gebruiken (als stadsverwarming of in de glastuinbouw), maar ook hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Zelfs het CO­2 dat normaliter uitgestoten wordt kan HoSt afvangen en vervloeiien.

De hoeveelheid hernieuwbare energie neemt elk jaar toe in Nederland. Uiteraard is dit een erg goede ontwikkeling, echter brengt dit wel problemen met zich mee. Het opwekken van hernieuwbare energie uit wind- en zonne-energie is niet constant. Het varieert met de hoeveelheid wind en de sterkte van de zon. Op dit moment zijn er al plekken in Nederland waar geen nieuwe zonneparken aangelegd kunnen worden, omdat het elektriciteit netwerk simpelweg de capaciteit niet heeft om de piekmomenten aan te kunnen.

Dit is ontzettend zonde, omdat er niet optimaal gebruik gemaakt kan worden van hernieuwbare energie. Eén van de oplossingen is het decentraal opslaan van hernieuwbare energie tijdens de piekmomenten. Dit verlaagd de last op het elektriciteit netwerk tijdens de piekuren en is een bron van hernieuwbare elektriciteit bij daluren (bijvoorbeeld ’s nachts).

HoSt ziet dit probleem als onderdeel van de circulaire economie, en is daarom geïnteresseerd om dit probleem op te lossen door middel van een efficiënte batterij oplossing om hernieuwbare energie op te slaan. Recentelijk is er aan de Universiteit van Twente onderzoek gedaan naar het opslaan van energie in een batterij gebaseerd op CO2 afvangst en het omzetten met de hernieuwbare elektriciteit naar mierenzuur in een elektrolyse cel. De opslag tank van mierenzuur is dan de batterij. In de daluren kan met behulp van een brandstofcel de elektriciteit weer gegenereerd worden door mierenzuur om te zetten naar CO2.

Met deze opdracht wil HoSt graag een 1 MW batterij ontwerpen op basis van dit concept. Een batterij van deze grootte komt namelijk goed overeen met het vermogen die bijvoorbeeld op de daken van boerderijen staan.

WERZAAMHEDEN

  • Detail beschrijving van het CO2-mierenzuur batterij concept;
  • Detail ontwerp van een 1 MW CO2-mierenzuur batterij concept.

JOUW PROFIEL

  • Chemische Technologie (hbo of wo).

WAT BIEDEN WIJ?

  • €400 stagevergoeding per maand op basis van 40 uur;
  • Veel ruimte voor eigen invulling;
  • Professionele ondersteuning en begeleiding;
  • Stage lopen binnen de hernieuwbare energie;
  • Leerzame internationale werkomgeving op slechts 5 minuten lopen van station Kennispark in Enschede;
  • Leuk welkomstpakketje.

OVER HOST

HoSt is één van de wereldmarktleiders op het gebied van renewable energy installaties en producten om organische reststromen om te zetten in duurzame energie. Met ruim 230 medewerkers verspreid over zeven landen ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 meer dan 300 innovatieve energie installaties voor de productie van hernieuwbare energie. HoSt technologie dragen bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch reststromen.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Amerika, Frankrijk, Letland, Polen, Duitsland en Engeland en meer dan 300 gebouwde installaties in meer dan 30 landen over vier continenten. Voor de door HoSt geleverde technologie, heeft HoSt 24/7 onderhoudsteams.

INTERESTED?

Mail je cv en motivatie naar [email protected]. Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator;  inhoudelijke vragen aan Thomas Brouwer via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!