STAGE

Methanol Synthese door Natuurlijke Convectie

Stage Methanol Synthese door Natuurlijke Convectie

HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem, het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval zoals (vloeibare) CO2. Vanuit dat oogpunt, is HoSt niet alleen één van grootste leveranciers van vergistingsinstallaties die allerlei soorten organisch afval omzetten naar biogas, maar ook bouwt en exploiteert HoSt biomassa gestookte warmte-krachtkoppeling (WKK) installaties. Dit zijn installaties die biomassa, of ander soort afval, verbranden om niet alleen de warmte nuttig te gebruiken (als stadsverwarming of in de glastuinbouw), maar ook hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Zelfs het CO­2 dat normaliter uitgestoten wordt kan HoSt afvangen en vervloeiien.

De hoeveelheid hernieuwbare energie neemt elk jaar toe in Nederland. Uiteraard is dit een erg goede ontwikkeling, echter brengt dit wel problemen met zich mee. Het opwekken van hernieuwbare energie uit wind- en zonne-energie is niet constant. Het varieert met de hoeveelheid wind en de sterkte van de zon. Op dit moment zijn er al plekken in Nederland waar geen nieuwe zonneparken aangelegd kunnen worden, omdat het elektriciteit netwerk simpelweg de capaciteit niet heeft om de piekmomenten aan te kunnen. Dit betekent dat op deze momenten een surplus aan hernieuwbare energie aanwezig is. Op deze momenten zal de hernieuwbare energie (zeer) goedkoop zijn en decentraal verbruikt moeten worden.

HoSt ziet hier een mogelijkheid om twee vliegen in één klap te slaan. Allereerst wil HoSt de hernieuwbare energie op piekmomenten omzetten naar groene waterstof. Dit waterstof wil HoSt vervolgens laten reageren met CO2 die vrijkomt uit o.a. onze upgrading installaties tot methanol. Zodoende kan HoSt decentraal de hernieuwbare elektriciteit piek reduceren en een afvalstroom (CO2) nuttig gebruiken naar een e-brandstof of biobrandstof.

Dit wil HoSt doen door een simpel proces te ontwikkelen waar de gassen op basis van natuurlijk convectie rondcirculeren tussen een katalysator bed en een condensor. Het waterstof en CO2 wordt opgewarmd worden door o.a. het katalysator bed, en vervolgens wordt alles weer afgekoeld in de condensor. Hier wordt de methanol afgescheiden, waarna de resterende gassen gerecycled worden. De grote vraag is hoe er optimaal warmte integratie plaats kan vinden in dit systeem.

In deze opdracht zal detail berekenen gedaan worden naar de optimale configuratie van dit systeem. Hoe zit het met de drukval? Is er voldoende natuurlijke convectie? Hoe groot wordt de apparaat en het leidingwerk?

WERKZAAMHEDEN

  • Ontwerp van een 1 MW methanol synthese proces op natuurlijke convectie met standaard componenten uit de markt;
  • Optimalisatie van het warmte integratie systeem.

JOUW PROFIEL

  • Chemische Technologie (hbo of wo)

WAT BIEDEN WIJ?

  • €400 stagevergoeding per maand op basis van 40 uur;
  • Veel ruimte voor eigen invulling;
  • Professionele ondersteuning en begeleiding;
  • Stage lopen binnen de hernieuwbare energie;
  • Leerzame internationale werkomgeving op slechts 5 minuten lopen van station Kennispark in Enschede;
  • Leuk welkomstpakketje.

OVER HOST

HoSt is één van de wereldmarktleiders op het gebied van renewable energy installaties en producten om organische reststromen om te zetten in duurzame energie. Met ruim 230 medewerkers verspreid over zeven landen ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 meer dan 300 innovatieve energie installaties voor de productie van hernieuwbare energie. HoSt technologie dragen bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch reststromen.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Amerika, Frankrijk, Letland, Polen, Duitsland en Engeland en meer dan 300 gebouwde installaties in meer dan 30 landen over vier continenten. Voor de door HoSt geleverde technologie, heeft HoSt 24/7 onderhoudsteams.

GEÏNTERESSEERD?

Mail je cv en motivatie naar [email protected]. Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator;  inhoudelijke vragen aan Thomas Brouwer via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!