• Stage / afstudeeropdracht: digestaat als meststof

    Startdatum: vanaf 1 februari | €400 / maand

Stage / afstudeeropdracht: digestaat als meststof (compostering)

We zoeken een stagiair voor deze interessante stage-opdracht waarbij het onderzoek zich richt op het ontwerpen van een composteerunit voor een nieuwe mestvergistingsinstallatie van HoSt in Friesland. Het is de bedoeling dat deze composteerunit de dikke fractie van digestaat zo efficiënt mogelijk gaat composteren en omzet in bruikbare meststof.

Digestaat is het residu van vergiste mest en wordt gescheiden door middel van een decanter naar dunne fractie en dikke fractie. De dunne fractie wordt opgeslagen en op geschikte momenten uitgereden als meststof voor de landbouw in de omgeving. De dikke fractie wordt deels uitgereden en deels geëxporteerd.

Om aan de behoefte van de lokale landbouw te voldoen is het interessant om de dikke fractie te composteren, zodat het toegepast kan worden als meststof. Hiervoor moet een composteerunit worden ontworpen, waar de dikke fractie ingeladen kan worden. Vervolgens moet er lucht in worden geblazen om de compostering op gang te brengen. Het materiaal is relatief nat (25% ds) en kan daarom niet eenvoudig worden gecomposteerd.

WAT GA JE DOEN?

  • Het opstellen van een energie- en warmtebalans en daarmee de randvoorwaarden voor het proces optimaliseren (capaciteiten, temperaturen, debieten etc.);
  • Aanvragen van warmtewisselaars, warmte pompen (zowel ammoniak als R-middelen);
  • Het maken van een P&ID: een Proces and Instrumentation Diagram;
  • Dimensioneren van kanalen, leidingen, pompen;
  • Het bepalen van de financiële besparing door de kosten van de compostering (investering en energiekosten) af te wegen door de besparing in afzetkosten (compost in plaats van dikke fractie).

WIE ZOEKEN WE?

  • Een hbo- of wo-student in de richting Chemical Engineering, Mechanical Engineering of Chemische Procestechnologie die fulltime aan de slag kan in Enschede.

OVER HOST

HoSt is één van de belangrijkste spelers op het gebied van biomassa energie-installaties. Deze installaties, zoals biogasinstallaties en houtgestookte warmte en kracht installaties, wekken hernieuwbare energie op uit allerlei soorten organisch afval. HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Frankrijk, Letland, Engeland, Kroatië en Duitsland.

GEÏNTERESSEERD?

Stuur je cv en motivatie o.v.v. ‘Stage: digestaat als meststof’ naar [email protected].

MEER INFORMATIE?

Algemene vragen kunnen worden gericht aan HR Manager Martijn Weinans, inhoudelijke vragen aan Gijs Olde Loohuis via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.