• Stage Actieve Kool Regeneratie

Actief Kool Regeneratie

HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval. Vanuit dat oogpunt, is HoSt één van grootste leveranciers van installaties die allerlei soorten organisch afval omzetten naar biogas. Dit doet HoSt door middel van vergistingsinstallaties. In deze installaties wordt een deel van het organische afval met behulp van bacteriën omgezet naar biogas. Dit biogas is echter niet schoon genoeg om direct gebruikt te worden. Daarom moeten er extra stappen gemaakt worden om dit biogas op te schonen tot biomethaan, oftewel aardgas. De meest voorkomende vervuilingen die in dit biogas zijn volatiele organische componenten (VOC) en waterstofsulfide (H2S). Waarbij het eerst genoemde een verzameling is van vele componenten zoals ketonen en terpenen.

Met behulp van actieve koolvaten worden deze vervuilingen uit het biogas gehaald. Dit zijn 2 soorten vaten, omdat er 2 soorten actieve kool gebruikt wordt. Hydrofoob actief kool wordt gebruikt om VOCs af te vangen, terwijl geïmpregneerd actief kool het H2S selectief verwijderd.

Op dit moment gebruikt HoSt al het actieve kool eenmalig. Door goed te monitoren wanneer het actieve kool vol zit, wordt op tijd het gebruikte actieve kool vervangen door nieuw actief kool. Aangezien actief kool niet goedkoop is (zowel in aanschaf als in verwijdering) is het dus zaak om zo efficiënt mogelijk om te gaan met actieve kool. Eén van de manieren om dit te doen is het actieve kool te regenereren bij hogere temperaturen. Door dit te doen is het mogelijk om hetzelfde actieve kool vaker te gebruiken.

Om deze mogelijkheid te onderzoeken heeft HoSt een pilot installatie ontworpen en zal die zeer binnenkort (eind oktober naar verwachting) gebouwd zijn. Deze opdracht is bedoeld om met deze nieuwe pilot installatie ter plekke onderzoek te doen. Deze pilot installatie zal gekoppeld worden aan een zijstroom van de bestaande, draaiende, vergisteringsinstallatie in Waalwijk. Dit geeft HoSt de unieke mogelijkheid om onderzoek te doen naar regenereren van actief kool onder verschillende condities met een echt biogas.

FUNCTIE-INHOUD

 • Bedrijven van de actieve kool regeneratie pilot installatie
 • Testen uitvoeren met de pilot installatie
 • Beoordelen van het adsorptie en desorptie gedrag van (verschillende) actieve kool
 • Beoordelen van de potentie van een actieve kool regeneratie bij HoSt installaties

FUNCTIE-EISEN

 • Chemische Technologie (HBO of WO)

WAT BIEDEN WIJ?

 • €400 stagevergoeding per maand op basis van 40 uur;
 • Veel ruimte voor eigen invulling;
 • Professionele ondersteuning en begeleiding;
 • Stage lopen binnen de hernieuwbare energie;
 • Leerzame internationale werkomgeving op slechts 5 minuten lopen van station Kennispark in Enschede;
 • Leuk welkomstpakketje.

OVER HOST

HoSt is één van de belangrijkste spelers op het gebied van biomassa energie-installaties. Met ruim 135 medewerkers ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 innovatieve energie installaties voor de productie van hernieuwbare energie uit biomassa en afval. HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit organisch afval.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Frankrijk, Letland, Engeland, Kroatië en Duitsland. Voor de door HoSt geleverde biogasinstallaties, gasmotoren, ketels en warmte/kracht installaties heeft HoSt 24/7 onderhoudsteams in verschillende landen.

GEÏNTERESSEERD?

Mail je cv en motivatie naar [email protected] Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator; inhoudelijke vragen aan Thomas Brouwer via +31(0)53 – 460 90 80.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.