De vijfde Microferm Groen Gas Installatie van Nederland wordt gebouwd bij een melkveehouderij in Kampen in de Kop van de provincie Overijssel. HoSt levert deze nieuwe installatie turnkey en is tevens de uitbater van de Microferm.

HoSt als exploitant

“Bijzonder aan dit project ‘Groengas Kampen’ is de samenwerking tussen melkveehouder De Groot en HoSt. Wij bouwen de installatie op het erf van het melkveebedrijf en voor de mest ontvangt de veehouder een vergoeding van HoSt, omdat HoSt de exploitant van de installatie is”, vertelt sales manager biogasprojecten Sjaak Klein Gunnewiek. De installatie, waarvan de bouw in januari 2019 begint, kan in overleg op elk moment worden overgenomen door het melkveebedrijf.

Groen gas productie

Jaarlijks verwerkt de monomestvergister ruim 7.500 ton mest van de 250 melkkoeien van het Kampenaarse melkveebedrijf. Het geproduceerde biogas wordt opgewerkt naar 252.000 Nm3 groen gas met aardgaskwaliteit en wordt rechtstreeks ingevoed op het aardgasnetwerk. Voor de opwerking van het biogas naar groen gas worden zeer efficiënte membranen toegepast dat resulteert in meer dan 99,5% methaanterugwinning.

SDE+ subsidie

Project Groengas Kampen ontvangt de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) overheidssubsidie: 12 jaar lang wordt een vaste vergoeding verstrekt per Nm3 groen gas.

Foto: Microferm Groen Gas Twenterand in Vriezenveen.