Nieuw Project: 5 MWt compacte biomassaketel voor warmte uit snoeihout aan kassen in Horst (NL)

HoSt heeft de opdracht gegund gekregen om de 5 MWt HoSt compacte biomassaketel, in combinatie met een rookgascondensor, te leveren en te installeren bij een glastuinbouwbedrijf in Horst in de provincie Noord-Limburg, Nederland. Deze houtgestookte installatie vervangt de huidige biomassaketelinstallatie van de klant. Naar verwachting zal de bouw in november van dit jaar beginnen en in januari 2020 wordt first-fire verwacht.

Houtsnippers – van noodzakelijk bosonderhoud in de omgeving – worden gebruikt als brandstof om hernieuwbare warmte te produceren. Deze houtsnippers zijn afkomstig van gemeentelijk verzameld composteerbaar materiaal uit Horst en omgeving en hebben geen andere bestemming meer. De hernieuwbare warmte wordt geleverd aan twee paprikakassen van de klant van in totaal 4,7 hectare, aan de paprikakwekerij van de buurman van 2,2 hectare en aan verderop gelegen klimopkwekerij van 1,8 hectare.

Vervanging oude biomassaketel

De HoSt compacte biomassaketel vervangt de huidige biomassaketelinstallatie van de klant. De nieuwe ketelinstallatie is uitgerust met een uitgebreide rookgasreinigingstechnologie d.m.v. ureuminjectie in de vuurhaard. Deze rookgasreiniging garandeert een lage stikstofdioxide-uitstoot van NOx <145/Nm3.

Ook inbegrepen in de leveringsomvang is een 4 MWt vlampijpketel, een 4,64 MWt vuurhaard met de capaciteit van 1,83 ton per uur houtsnippers en een multicycloon. Nog niet aanwezig, maar een grote aanwinst voor de installatie is de rookgascondensor die de efficiëntie met 20% verhoogt, wat het totale rendement op 108% brengt en de totale capaciteit op 5 MWt. De biomassa-ketelinstallatie wordt in het bestaande gebouw geplaatst.