Nieuw in opdracht: twee Microferm groen gas installaties voor FrieslandCampina’s Jumpstart

HoSt gaat Microferm groen gas installaties leveren aan twee Nederlandse melkveehouders die via coöperatie Jumpstart van zuivelcoöperatie en oprichter FrieslandCampina rendabel energie uit mest willen produceren. De handtekeningen zijn gezet en dat betekent weer een stap dichterbij groen gas productie en een klimaatneutrale ontwikkeling van de melkveesector.

Familie Stokman uit Koudum, Friesland en de familie Haarman uit Blokzijl, Overijssel zijn de ondernemers die via het Jumpstart programma hebben gekozen voor de HoSt monomestvergisters: een uitzonderlijke kans om op kleine schaal nieuwe energie uit mest te produceren. Een aantal meer collega-melkveehouders ging hen al voor. Het is de tweede en derde Microferm groen gas installatie die HoSt turnkey gaat leveren binnen het Jumpstart initiatief.

Sales manager van HoSt biogas Sjaak Klein Gunnewiek is meer dan tevreden:

“Het is goed dat we een vervolg kunnen geven aan de Jumpstartprojecten. Een mestvergistingsproject op deze kleine schaal is haalbaar en rendabel dankzij de bewezen technieken van HoSt en de betrokkenheid van de Jumpstart-organisatie”.

Innovatieve melkvee-onderneming

Hoe zorg je voor een beter melkveebedrijf op het gebied van dierenwelzijn, natuur en milieu? Het houdt de familie Stokman dagelijks bezig. Stokman is bijvoorbeeld bezig met voeradditieven experimenten om de methaanemissie te reduceren. Daarnaast hebben de koeien de vrijheid om buiten of binnen te vertoeven. Grazen doen de koeien in de weides die volledig ecologisch worden onderhouden. Door weidebeheer wordt gezorgd voor een kruidenrijk grasland rondom de weides en akkers dat weer zorgt voor een succesvol weidevogelbeheer. Het toppunt van vermaak voor de koeien van Stokman: de speelheuvel beklimmen en badderen in de unieke ‘JaKoeZie’, een grote buitenvariant op de jacuzzi.

Lees meer over de samenwerking tussen HoSt en Jumpstart.