HOST OVER GROEN GAS IN BNR PODCAST ‘NIEUWE ENERGIE’

Journalist John van Schagen van BNR Nieuwsradio gaat in de podcast ‘Nieuwe Energie’ in gesprek met ondernemers en experts in de energietransitie. In deze podcast ‘Gas is zo gek nog niet’ gaat het over groen gas en wordt onder andere Tjeerd Smit van HoSt geïnterviewd over de groen gas installatie ‘Biogas Marrum’ in Marrum.

Daarnaast komen ook Yvonne Boerakker van Enpuls en Ruud Paap, themacoördinator vergroening van de gasketen bij de New Energy Coalition aan het woord. Beluister de podcast hieronder.

Groen gas van Marrum

Biogas Marrum vergist jaarlijks ruim 35.000 ton mest en produceert daarmee 2,2 miljoen Nm3 groen gas. Dit is goed voor het gemiddelde gasverbruik van maar liefst circa 1.600 huishoudens dat overeenkomst met het het totaal aantal huishoudens van zowel Marrum en Ferwert samen. Om geurverspreiding te voorkomen, wordt de mest in een luchtdichte ruimte op een bewegende transportvloer gelost. De lucht ondergaat een geavanceerde luchtzuiveringsbehandeling voordat deze weer buiten vrijgelaten wordt. Naast de groen gas productie wordt de vergiste mest verwerkt tot organisch meststof voor gebruik in de landbouwsector.

Beluister de podcast:

Tjeerd Smit van HoSt komt vanaf minuut 16:00 aan het woord.