HoSt haalt contract binnen voor levering houtketel aan ‘IKEA Industry’ Polen

HoSt is door ‘IKEA Industry Polen’ geselecteerd als leverancier voor de 2,5 MWt houtketel installatie ter vervanging van de oude biomassaketel op IKEA’s productielocatie in Stepnica, Polen. Resthout van de meubelproductie wordt omgezet naar hernieuwbare warmte voor het productieproces. First fire is verwacht in oktober.

IKEA Industry, onderdeel van de Inter IKEA Group, is ‘s werelds grootste producent van houtmeubels. De meubelfabrikant heeft 39 productielocaties, waaronder Stepnica in Polen. Een belangrijk uitgangspunt van IKEA Industry is geen enkel stuk hout verspillen: al het hout wordt zodanig gezaagd dat onnodig afval wordt geminimaliseerd. Resthout afkomstig van de meubelproductie, zoals zaagsel en houtkrullen, wordt gebruikt als brandstof en omgezet naar nieuwe energie. Na verbranding van het resthout, levert de HoSt-ketel warm water met een temperatuur van 135 °C en 6 barg ontwerpdruk aan het productieproces van de naastgelegen IKEA meubelfabriek in het Poolse Stepnica.

Lage emissies, ATEX-conform

HoSt levert naast de 2,5 MWt vlampijpketel eveneens de vuurhaard met een vermogen van 600 kg brandstof per uur en het doekenfilter dat zorgt voor gegarandeerde lage stofemissies van <5mg/Nm3. Vanwege stofbrandgevaar en stofexplosiegevaar is het hout-invoersysteem, uitgevoerd met transportschroeven, en de houtopslag volledig conform ATEX explosieveiligheidsrichtlijnen. Bovendien is HoSt verantwoordelijk voor de projectsupervisie en de inbedrijfstelling.