HoSt bouwt Turnkey Biogasinstallatie bij Stanton Recycling in Ilkeston, VK

HoSt verzekert zijn sleutelpositie als wereldwijde leverancier van bio-energiesystemen met een contract voor de bouw van de turnkey anaerobe vergistingsinstallatie (AD) op de Stanton Recycling site in Ilkeston, Verenigd Koninkrijk (VK). Door de behandeling van voornamelijk groenafval en vloeibaar voedselafval voor Stanton Energy zal de biogasinstallatie jaarlijks meer dan 3,5 miljoen Nm3 groen gas produceren voor injectie in en distributie via het gasnet.

De afvalproductie neemt wereldwijd sterk toe en in het VK worden elk jaar miljoenen tonnen afval geproduceerd.

“We zijn trots op de samenwerking met Stanton Energy en kijken ernaar uit om onze technologie te leveren om uitdagingen op het gebied van afvalbeheer aan te pakken en bij te dragen aan het bereiken van nationale energietransitiedoelstellingen”, zegt Sjaak Klein Gunnewiek, Sales Manager Biogas Projects bij HoSt.

Dit project sluit aan bij de strategie van de toekomstige Britse regering inzake de Green Gas Levy, die tot doel heeft de productie van biomethaan “groen gas” en de injectie daarvan in het gasnet te verhogen.

Bioafval naar bio-energie

De biogasinstallatie, uitgerust met technologie voor digestaatscheiding en pasteurisatie, zal tot 40.000 ton voornamelijk vloeibaar voedselafval en groenafval verwerken door middel van anaerobe vergisting en membraanbiogasopwaarderingstechnologie. De jaarlijkse biomethaanproductie van 3,5 miljoen Nm3 is voldoende om meer dan 2.300 gezinnen te voorzien van dit hernieuwbare alternatief voor fossiel aardgas. De distributie wordt geregeld via het gasnet van Cadent, het grootste gasdistributienetwerk van het Verenigd Koninkrijk.

“Dit is een belangrijke ontwikkeling voor Stanton Recycling om twee belangrijke agendapunten voor toekomstbestendigheid aan te pakken, en we zijn bijzonder verheugd om ons eerste project samen met HoSt te realiseren. Vanaf oktober dit jaar zullen we tot 40.000 ton groenafval, voedselafval, vet, gras, snoeiafval en maïskuilvoer verwerken. Groen gas zal van belang zijn om het Verenigd Koninkrijk koolstofvrij te helpen maken. Op basis van onze ervaring in Stanton willen we graag samen met HoSt verdere projecten realiseren in 2021 en 2022”, zegt Thomas Brückner, projectontwikkelaar van Stanton Energy.

Stanton Recycling Limited biedt oplossingen voor recycling en afvalverwijdering in Nottingham en Derbyshire.

Breed scala van bio-energiesystemen

HoSt, met hoofdkantoor in Nederland, biedt een breed scala aan bio-energiesystemen, inclusief onderhoudscontracten, om het succes van een circulaire economie te verzekeren door hernieuwbare energie te produceren, uitdagingen op het gebied van afvalbeheer op te lossen, en waardevolle eindproducten te creëren uit organisch afval. HoSt heeft meerdere biogasinstallaties in het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd.

Op de foto: AD-installatie in Spilsby UK, gebouwd door HoSt.