Van afval naar groen gas, loosbaar water en compost

HoSt heeft voor het project WABICO een biogasinstallatie gebouwd in Waalwijk. De installatie heeft als doel het produceren van biomethaan (groen gas) uit verschillende afvalstromen zoals bermgras, plantaardig afval, flotatieslib en supermarktafval. De installatie is voorzien van een verkleiningsstap zodat een grote hoeveelheid gras vergist kan worden. Het digestaat van de gehele installatie wordt gesaniteerd op 55 °C voor een bepaalde tijd.

Op het projectterrein is een biogas opwerkingsunit geplaatst om het biogas op te waarderen naar aardgaskwaliteit. De capaciteit van de installatie bedraagt 850 m³/u biogas, dat wordt opgewerkt naar 500 m³/u biomethaan. Het biomethaan wordt ingevoed op het aardgasnetwerk. De biogas opwerkingsinstallatie is geplaatst in drie containers en bestaat uit een compressor, membranen, besturing, warmteterugwinning, odorisatie en biogas analyse. De drie containers zijn gesitueerd op een opwerkingseiland naast de vergistingsinstallatie.

Het digestaat afkomstig uit de vergistingstank wordt verwerkt tot loosbaar water dat wordt geloosd in het riool. Dit wordt bereikt door toepassing van een schroefpers separator in combinatie met een decanter centrifuge en PJ-injectie.

PROJECT MIJLPALEN

Start bouw Oktober 2014
Startup/ commissioning Mei 2015

SPECIFICATIES

Capaciteit 50.000 m³ / jaar
Input bermgras, plantaardig afval, flotatieslib en supermarkt afval
Vergister(s) 1 * 3000 m³ (centraal geroerd)
Na-vergisters(s) 1 * 2600 m³
Productie Biomethaan 500 m³/u
Vloeibare opslag 6 * 150 m³
Vaste stof invoer 80 m³ met invoersysteem geschikt voor gras + versnijder

BIOGASOPWERKING

Capaciteit 850 m³/u
Methaangehalte biogas 55 – 60%
Methaangehalte biomethaan Tot aan 97%
Efficiency > 99%

KENMERKEN

  • Compacte, schaalbare biogasopwerkingsinstallatie
  • Vergisting van bermgras
  • Zuivering van digestaat welke geloosd wordt in het riool

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de installatie in Waalwijk ontvangen of wilt u weten wat HoSt voor u kan doen? Neem contact met ons op.