In Lizums, Letland heeft HoSt een zeer efficiënte houtgestookte WKK-installatie gebouwd met een hoge druk (55 bar) waterpijp stoomketel van 14,5 MWt en met een stoomturbine van 3,3 MWe. De installatie levert warmte en elektriciteit aan een hout pellet productielijn en een naastgelegen meubelfabriek.

Na al een jaar en drie maanden haalde de installatie de belangrijke operabiliteitstest. Een haalbaarheidstest waarin de installatie gedurende vijf opeenvolgende dagen continu in bedrijf is geweest.

PROJECT MIJLPALEN

Start-up / first fire Maart, 2017
Operabiliteitstest gehaald April, 2017

SPECIFICATIES

Houtopslag 500 m³ bunker met bovenloopkraan
Hout toevoersysteem Bunker, kettingschraper en hydraulische push infeeder
Vuurhaard 7,5 ton/u houtsnippers
Waterpijpstoomketel 14,5 MWth bij 55 bar en 450 °C
Stoomturbine 3,3 MWe bij 79 °C
Stoomcondensor 10,7 MWth bij 79 °C
Rookgasreiniging Multicycloon
Rendement > 88%

KENMERKEN

  • De houtgestookte WKK-installatie is gebouwd bij een grote meubelfabriek in Lizums en levert 3,1 MWe elektriciteit en 10,5 MWt warmte aan de naastgelegen fabriek.
  • Afvalhout afkomstig van de productielijn en bast afkomstig uit de zagerijen wordt gebruikt als brandstof voor de productie van groene energie.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de houtgestookte WKK-installatie in Lizums, Letland ontvangen of wilt u weten wat HoSt voor u kan doen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via [email protected] of +31 (0) 53 – 460 90 80.