In een unieke waterschap-privaat samenwerking tussen Waterschap Vallei en Veluwe en mesttransporteur Jan Bakker was HoSt verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de gehele biogasinstallatie.

De biogasinstallatie is voorzien van een Bright Biomethane biogas opwerkingsunit. De biogasinstallatie heet ‘Bio-energiecentrale Harderwijk’ en produceert jaarlijks ongeveer 12,5 miljoen Nm³ biogas uit 65.000 ton mest en 35.000 ton afvalproducten uit de landbouw. Het biogas wordt met membraantechnologie opgewerkt naar 8,7 miljoen Nm3 groen gas, voldoende voor ruim 5.800 huishoudens.

Digestaat behandelingstechnologie

Het project met een digestaat behandelingstechnologie resulteert in drie eindproducten: groen gas, schoon loosbaar water en digestaat of compost. Hoogwaardige meststoffen worden verwerkt voor lokale verkoop in de landbouwsector en worden gebruikt als grondstof. Na de hygiënisatie wordt het digestaat gescheiden in een dikke en dunne fractie door een filterpers. Deze dikke fractie wordt geëxporteerd. De dunne fractie passeert een biologische zuivering, wat resulteert in loosbaar water dat wordt geloosd in het riool.

SPECIFICATIES

Locatie Harderwijk, Nederland
Start-up November, 2018
Capaciteit 1,550 Nm³/hr biogas
1,000 Nm³/hr groen gas
Methaangehalte biogas 55%
Methaangehalte product gas > 89%
Efficiëntie 99,5%

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de biogasinstallatie in Harderwijk ontvangen of wilt u weten wat HoSt voor u kan doen? Neem contact met ons op.