‘VAN EIJCK GROENGAS’

Voor de realisatie van het project ‘Van Eijck Groengas’ van de gebroeders Van Eijck in Alphen-Chaam is via crowdfunding, ook wel bekend als publieksfinanciering, 1,1 miljoen euro opgehaald. Dit was het allereerste biogas project op het crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd. Al binnen een week was meer dan het streefbedrag van €900.000 gecrowdfund.

De installatie anaeroob vergist jaarlijks ruim 43.650 ton mest en maximaal 5% agrarische co-producten per jaar en produceert jaarlijks 2,4 miljoen Nm3 groen gas voor invoeding op het gasnet.

Het digestaat wordt gescheiden: de dunne fractie wordt geleverd aan akkerbouwers. Voor het warmteverbruik van de installatie wordt maximale warmteterugwinning toegepast door het inzetten van een warmtepomp; dit resulteert in een hoog rendement. De opslag van producten vindt plaats in gesloten ruimtes en de vrijkomende lucht wordt eerst behandeld met een geavanceerde luchtbehandelingstechniek om een minimale geur te garanderen.

HoSt verzorgt naast de levering en bouw van de installatie ook het onderhoud op basis van een 24/7 service contract voor de gasopwerkingsinstallatie.

PROJECT MILESTONES

Start bouw Augustus 2018
Start-up Mei 2019

SPECIFICATIES

Input 43,650 ton mest + maximaal 5% agrarische co-producten per jaar
Vergister 2 vergisters van 24 m x 8 m
Na-vergister 1 na-vergister van 28 m x 8 m
Vast stof invoer 80 m3 solid feeder (vaste stof invoeder)
Vooropslag 3 opslagtanks van elk 140 m3
1 opslagtank van 1,000 m3
Na-opslag 1 x 5,160 m3
Digestaatbehandeling Separator + centrifuge

BIOGASOPWERKING

Capaciteit 450 Nm3 / uur biogas
2.4 miljoen Nm3 / jaar groen gas
Methaan concentratie biogas 55-60%
Methaan concentratie product gas 89%
Efficiëntie 99,5%

KARAKTERISTIEKEN

  • Maximale warmteterugwinningstechnologie
  • Geavanceerde luchtbehandelingstechniek om minimale geur te garanderen
  • Het project is gedeeltelijk gefinancierd door crowdfunding (eerste biogas project op het crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd)
  • Het project ontvangt SDE+ subsidie

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de biogasinstallatie in Alphen-Chaam of wilt u weten wat HoSt voor u kan doen? Neem contact met ons op!