Bouw twee monomestvergisters: Marrum en Alphen-Chaam
HoSt bouwt twee groen gas monomestvergisters: één in het Friese Marrum en één in het Noord-Brabantse Alphen-Chaam. Het geproduceerde biogas uit het vergisten van 95% mest en maximaal 5% co-producten wordt in de biogasopwerkinginstallatie opgewaardeerd naar groen gas. Het gaat om een totale waarde van bijna 10 miljoen euro aan opdrachten.
English available
‘Biogas Marrum’
HoSt is de exploitant van ‘Biogas Marrum’, waarvan de bouw onlangs is begonnen. De volledig autonome installatie in Marrum verwerkt jaarlijks ruim 35.000 ton mest en produceert jaarlijks 2,2 miljoen Nm3 groen gas met aardgaskwaliteit. Dit groen gas wordt ingevoed op het gasnetwerk en is goed voor het gemiddelde gasverbruik van maar liefst 1.450 huishoudens. Naast de groen gas productie worden hoogwaardige meststoffen verwerkt voor lokale afzet in de landbouw en gebruikt als grondstof. Het digestaat wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt na hygiënisatie een exportwaardig restproduct en wordt geëxporteerd. Verwachting is dat begin volgend jaar het eerste groen gas wordt ingevoed.
‘Van Eijck Groengas’
Voor de realisatie van het project ‘Van Eijck Groengas’ van de gebroeders Van Eijck in Alphen-Chaam is via crowdfunding, ook wel bekend als publieksfinanciering, 1,1 miljoen euro opgehaald. Dit was het allereerste biogas project op het crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd. Al binnen een week was meer dan het streefbedrag van €900.000 gecrowdfund. De installatie verwerkt ruim 43.000 ton mest per jaar en produceert jaarlijks 2,4 miljoen Nm3 groen gas voor invoeding op het gasnet. Het digestaat wordt gescheiden: de dunne fractie wordt geleverd aan akkerbouwers, de dikke fractie wordt geëxporteerd. HoSt zal naast de levering en bouw van de installatie ook het onderhoud verzorgen op basis van een 24/7 service contract voor de gasopwerkingsinstallatie. Verwachting is dat in het voorjaar van 2019 het eerste groen gas wordt ingevoed.
Geavanceerde technieken
In beide projecten wordt een geavanceerde gasbehandelingstechniek toegepast voor het opwaarderen van het biogas naar groen gas. Voor het warmteverbruik van de installaties wordt maximale warmteterugwinning toegepast door het inzetten van een warmtepomp; dit resulteert in een hoog rendement. De opslag van producten vindt plaats in gesloten ruimtes en de vrijkomende lucht wordt eerst behandeld met een geavanceerde luchtbehandelingstechniek om een minimale geur te garanderen.
SDE+ subsidie
De projecten worden gesteund door de overheid met de SDE+ subsidie: 12 jaar lang wordt een vaste vergoeding verstrekt per Nm3 groen gas. SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie.