Biogasinstallatie Wabico (Waalwijk) haalt Record Groen Gas Output

De groen gas productie door de Wabico anaerobe vergistingsinstallatie in Waalwijk, geëxploiteerd door HoSt, heeft een productievolume bereikt van 18.718 Nmgroen gas in 24 uur.

Dit groen gas output-record vond plaats van 17 april op 18 april. Het is de eerste keer sinds de inbedrijfstelling van de groen gas installatie dat deze hoge groen gas output is bereikt.

Geavanceerde Wabico biogasinstallatie

De Wabico (Waalwijkse Biomassa Combinatie) installatie, gebouwd en geëxploiteerd door HoSt, is één van de meest geavanceerde biogasinstallaties in de wereld, grotendeels te danken aan het brede scala aan innovatieve technologieën die er worden toegepast.

Hoewel de installatie commercieel wordt geëxploiteerd, wordt het ook gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe anaerobe vergistingstechnologieën en optimalisatie van bestaande technologieën. Het project is voortdurend in ontwikkeling en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van de anaerobe vergistingsindustrie. De installatie produceert biogas van voedselafval, zoals supermarkt afval. Het biogas wordt vervolgens opgewaardeerd naar groen gas (biomethaan). Het digestaat wordt behandeld zodat het als schoon loosbaar water geloosd kan worden op het riool en als vaste compost vermarkt kan worden.

CO2 terugwinnen

Een nieuwe toevoeging aan de installatie is een CO2-vervloeiingsysteem voor het terugwinnen en vloeibaar maken van het gasvormige CO2 dat wordt geproduceerd tijdens het biogasopwerkingsproces. Het uiteindelijke product is een vloeibare CO2 met voedselkwaliteit dat kan worden gebruikt in de voedsel- en drankindustrie.