Vanaf Stork in Hengelo werd donderdag 22 september rond de klok van drie uur de 67 ton zware stoomketel van HoSt in het schip gehesen voor een lange reis naar Letland. De ketel is vervaardigd door Stork Thermeq.

De ketel is onderdeel van een duurzame houtgestookte warmte kracht installatie in Salaspils, nabij hoofdstad Riga in Letland en gaat elektriciteit en warmte produceren. Het gaat om een stoomketel van ruim 15 meter hoog en ruim 5 meter breed en zal per binnenvaartschip naar Lübeck, Noord-Duitsland worden verscheept. Vanuit Lübeck komt de ketel per ferry aan in Riga. Het laatste stuk wordt de ketel door middel van een grote truck-trailer combinatie met speciaal transport en onder begeleiding van politie vervoerd naar Salaspils. Op 5 oktober wordt de ketel in de installatie gehesen.

Duurzame energie

De houtgestookte elektriciteitscentrale van 3,9 MWe wordt gebouwd door HoSt uit Enschede en zal naast elektriciteit ook bruikbare warmte leveren aan het lokale stadsverwarming net. De elektriciteitsproductie staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 15.000 huishoudens. Snoeiafval wordt gebruikt als brandstof voor het produceren van warmte en elektriciteit. De rookgassen die bij verbranding van het snoeiafval vrijkomen gaan in de ketel die donderdag op speciaal transport gaat. De ketel produceert stoom die de stoomturbine aandrijft en elektriciteit produceert.

Grootste installatie

De installatie is de grootste houtgestookte centrale ooit gebouwd door HoSt en is tevens de vierde grote energie centrale in Letland gerealiseerd door HoSt. Bij al deze vier centrales zijn de afgassenketels geleverd door Stork Thermeq. De bouw is in februari 2016 begonnen en verwachting is dat eind 2016 de installatie gereed is.

In De Twentsche Courant Tubantia van 23 september 2016