Groen Gas productie Vriezenveense rosékalverenhouder uniek in NL

De Microferm Groen Gas installatie van HoSt bij rosékalverenbedrijf Folbert in Vriezenveen heeft de afgelopen week met succes groen gas ingevoed. Daarmee is Folbert de eerste rosékalverenhouder in Nederland met een monomestvergistingsinstallatie die groen gas produceert.

Deze Microferm produceert 40 Nm3 groen gas per uur, voldoende voor het verwarmen van in totaal zo’n 400 Nederlandse huishoudens. Het geproduceerde gas uit de koeienmest wordt vervolgens behandeld en opgewerkt naar groen gas met aardgaskwaliteit. Dit hoogwaardige groen gas wordt rechtstreeks geleverd op het Nederlandse lage druk gasnet (LD-net). In 2016 werd voor het eerst in Nederland groen gas van een monomestvergister op het LD-net ingevoed.

     

Vermindering methaanuitstoot

Naast deze duurzame energiewinning uit mest wordt de uitstoot van methaan, een sterk broeikasgas, fors verminderd. HoSt heeft niet alleen de installatie geëngineerd, geoptimaliseerd en gebouwd, maar zorgt ook voor het dagelijks goed functioneren van de installatie door het all-in onderhoudscontract van 12 jaar met de rosékalverenhouder.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Provincie Overijssel.