Monomestvergister in Merselo eerste Jumpstart project voor HoSt

HoSt heeft deze week het contract getekend voor zijn eerste project binnen coöperatie Jumpstart, een initiatief van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. De monomestvergister, die 40 Nm3 per uur groen gas gaat produceren uit 100 procent mest, wordt gebouwd bij melkveebedrijf Loonen in het Limburgse Merselo.

De raamovereenkomst tussen HoSt en Jumpstart is tevens getekend en maakt toekomstige projecten voor het bouwen van monovergisters mogelijk. “Als turn-key leverancier van de installatie zijn wij trots op deze samenwerking. Het is een belangrijke ontwikkeling voor alle betrokken partijen”, aldus accountmanager Sjaak Klein Gunnewiek van HoSt.

 

Groen gas

Het geproduceerde biogas uit de mest wordt via een geavanceerde gasbehandelingstechniek opgewerkt tot groen gas met aardgaskwaliteit, ook wel groen gas genoemd. Dit hoogwaardige groen gas wordt direct geleverd aan het Nederlandse aardgasnetwerk.

Jumpstart

Coöperatie Jumpstart staat voor het rendabel winnen van groene energie uit mest. Door samen te werken is het voor melkveehouders aantrekkelijker een eigen monomestvergister op het bedrijf te exploiteren, groene energie te produceren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zo wordt de sector en het melkveebedrijf krachtig en toekomstbestendig.