Eerste paal voor bouw Bio-Energie Centrale Harderwijk (BECH)

De bouw van de Bio-Energie Centrale Harderwijk (BECH) is op 14 december officieel begonnen met het slaan van een eerste paal op het bouwterrein in Harderwijk. HoSt is turn-key leverancier van de biogasinstallatie die jaarlijks 12,5 miljoen kuub biogas gaat produceren. Het biogas wordt in een Bright Biomethane systeem met membraantechnologie opgewerkt naar 8 miljoen kuub groen gas, voldoende voor ruim 5.000 huishoudens.

BECH is een unieke waterschap-privaat samenwerking tussen Waterschap Vallei en Veluwe en mesttransporteur Jan Bakker. Directeur Douwe Jan Tilkema van het Waterschap en directeur Jan Bakker hebben symbolisch de eerste paal in de grond geslagen in het bijzijn van onder meer een delegatie van HoSt.

Het biogas is afkomstig van rundveemest in combinatie met co-producten, zoals graanresten en oud gras, en wordt opgewerkt tot groen gas, geschikt voor het aardgasnet. HoSt biogasinstallaties zijn zeer flexibel voor een breed palet aan biomassastromen, waaronder afvalstromen. Verwachting is dat in november 2018 het eerste groen gas ingevoed wordt op het Nederlandse aardgasnet.

Lees hier meer over het project BECH.