Ombouw naar groen gas productie in Tweede Exloërmond

Binnenkort wordt ook in Tweede Exloërmond groen gas geproduceerd. In Tweede Exloërmond, in het Noorden van Nederland in de provincie Drenthe, bouwt HoSt een biogasopwerkingssysteem met een capaciteit van 750 Nm³/u biogas dat wordt opgewerkt naar 488 Nm³/u groen gas met aardgaskwaliteit. 

Dit is al het vijfde project voor biogasopwerking dat dit jaar in Nederland wordt gerealiseerd door HoSt, turn-key leverancier van biomassa energie-installaties. De bestaande biogasinstallatie in dit project, die inmiddels al tien jaar elektriciteit heeft geproduceerd, wordt volledig omgebouwd naar een vergistingsinstallatie voor de productie van groen gas. HoSt is verantwoordelijk voor de ombouw van de installatie, de levering van de uitrusting voor de renovatie van de installatie, de volledige vernieuwing van de besturing en de levering van de biogasopwerkingsinstallatie voor het opwerken van biogas naar groen gas. Het project is gereed in oktober.

Groen gas productie

De klant heeft besloten om de huidige installatie volledig te renoveren en om te bouwen naar een biogasinstallatie met groen gas productie. De oude installatie heeft tien jaar energie geproduceerd met behulp van de MEP-subsidie; een regeling om de productie van duurzame energie te stimuleren. Het huidige systeem dat tien jaar elektriciteit heeft geproduceerd wordt vervangen door een HoSt biogasopwerkingssysteem voor het opwerken van 750 Nm³/u biogas uit vijftig procent vleeskuikenmest naar 488 Nm³/u groen gas. De installatie gaat groen gas produceren met behulp van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Het groene gas wordt direct ingevoed op het aardgasnet.