Opening Groen Gas Jelsum door wethouder en energieambtenaar

Biogasinstallatie Groen Gas Jelsum aan de Haskedyk in Jelsum is nieuw leven ingeblazen en werd woensdag 28 juni officieel geopend. Wethouder Jan Atze Nicolai van de gemeente Leeuwarden en energieambtenaar Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden kregen de eer voor de openingshandeling. De opening trok veel bekijks. 

“Ik ben trots op deze installatie”, vertelt rundveeboer Dirk-Jan Ubbels tegen Omroep Friesland (Omrop Fryslân), die deze dag ook aanwezig is. Alweer tien jaar geleden investeerde boer Ubbels als één van de eerste boeren in Nederland in een biogasinstallatie van turn-key leverancier HoSt uit Enschede. Toen nog een installatie voor warmte- en elektriciteitsproductie. Boer Ubbels koos opnieuw voor HoSt die de installatie volledig heeft omgebouwd met de nieuwste beschikbare technologieën voor anaerobe vergisting, maximale warmteterugwinning en voor de productie van groen gas. Maar liefst 1 miljoen m3 groen gas wordt aan de Haskedyk jaarlijks in het landelijk aardgasnet geïnjecteerd, goed voor het aardgasverbruik van circa 750 huishoudens. Essent is de afnemer van het groene gas dat geproduceerd wordt uit 7.000 ton mest en 7.000 ton afvalproducten die de vergister in gaan.

TECHNOLOGIE

De warmtekrachtkoppeling (WKK) voor de warmte- en elektriciteitsproductie is vervangen door de bewezen HoSt biogasopwerkingsinstallatie voor het opwerken van biogas naar aardgaskwaliteit, ofwel groen gas. Voor het warmteverbruik van de installatie wordt maximale warmteterugwinning toegepast door het inzetten van een warmtepomp. HoSt draagt de komende vijf jaar tevens zorg voor het onderhoud van de installatie.

FINANCIERING

Het volledige project is gerealiseerd met financiering van de Topsector Energie Subsidie van het Ministerie van Economische Zaken (SDE+), Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en het Nationaal Groen Fonds.

 

Lees hier het artikel van Omrop Fryslân en luister de radio-uitzending.

In de Leeuwarder Courant

Foto’s opening

Bekijk hier alle foto’s van de opening.