Stage / afstudeeropdracht: directe warmteterugwinning uit digestaat

HoSt is één van de grootste leveranciers van bio-energie installaties in de wereld. HoSt richt zich op de technologische ontwikkeling van de verwerking van biomassastromen en de levering van systemen voor duurzame energieopwekking uit biomassa.

Een vergister wordt op 40 graden bedreven, hiervoor moet de mest opgewarmd worden van rond de 5 naar 40 graden (in de winter). Dit kan vrij veel energie kosten, soms tot wel 25% van de energie die geproduceerd wordt in de vergister in de vorm van biogas.

Na het proces wordt het digestaat vaak opgeslagen, zonder dat de warmte die het nog bevat nuttig gebruikt wordt. Het idee is om de ingaande vloeibare stroom op te warmen met het uitgaande digestaat middels een directe warmtewisselaar. Deze opdracht richt zich op het ontwerpen van zo’n warmtewisselaar.

De uitdaging is hierbij hoe te komen tot een ontwerp waarbij effectief warmte wordt overgedragen, maar vervuilingen en verstoppingen geminimaliseerd worden. Daarnaast moet het ontwerp toelaten om de warmtewisselaar eenvoudig schoon te maken.

FUNCTIE-INHOUD

 • Onderzoeken welk type warmtewisselaar hiervoor geschikt is in literatuur en bij installaties waar iets vergelijkbaars al wordt toegepast;
 • Een analytisch model maken van de wisselaar;
 • Met het model de randvoorwaarden bepalen voor het ontwerp (stromingssnelheden, warmteoverdracht, drukval);
 • Ontwerp maken van de wisselaar.

FUNCTE-EISEN

 • Hbo / wo;
 • Mechanical Engineering;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

WAT BIEDEN WIJ?

 • De kans om te werken voor een marktleider op het gebied van duurzame energie met een sterke focus op innovatie;
 • Professionele begeleiding;
 • Stagevergoeding van €400 op basis van een 40-urige werkweek;
 • Grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid;
 • Mogelijkheid om jezelf op technisch vlak te ontwikkelen.

OVER HOST

De HoSt Groep is één van de wereldmarktleiders op het gebied van bio-energiesystemen en technologieën voor het omzetten van organische reststromen in duurzame energie en grondstoffen. HoSt staat voor samen werken aan hoogwaardig gebruik van reststromen en een maatschappij waarin afval niet bestaat, maar als herbruikbare grondstof wordt ingezet. Met ruim 240 medewerkers verspreid over zeven landen ontwikkelt, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt HoSt sinds 1991 meer dan 300 innovatieve en bewezen installaties. HoSt draagt bij aan het succes van een circulaire economie, industrie en maatschappij door het produceren van hernieuwbare energie, het oplossen van het afvalprobleem en het creëren van waardevolle eindproducten uit reststromen.

HoSt heeft naast het hoofdkantoor in Nederland kantoren in Amerika, Frankrijk, Letland, Polen, Duitsland en Engeland en meer dan 300 gebouwde installaties in meer dan 30 landen over vier continenten. Voor de door HoSt geleverde systemen, heeft HoSt 24/7 service- en onderhoudsteams.

GEÏNTERESSEERD?

Mail je cv en motivatie naar [email protected] Algemene vragen kunnen worden gericht aan Mariëtte Huis in `t Veld, internship coordinator; inhoudelijke vragen aan Gijs Olde Loohuis via +31(0)53 – 460 90 80.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!